dijous, 29 de maig del 2014

Debat obert sobre literatura organitzat pel Centre de Cultura Catalana d'Andorra

Sobreviure amb una sabata i una espardenya

11111 Classificació 0.00 (0 Vots)
Categoria: Cultura
PUBLICAT EL DIJOUS, 29 MAIG 2014
  • L'entitat estrena el 10 de juny a la Llacuna el cicle Debat obert per prendrà el pols de l'actualitat cultural; per començar, la literària
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els quatre protagonistes del primer debat, convocat per al 10 de juny: Colom, Gálvez, Villaró i Salvadó Foto: EL PERIÒDIC
No direm que el Centre de la Cultura Catalana (CCC) reneix de les cendres, però sí que s'aixeca de la patacada més que notable que li va endossar la tardor passada la Generalitat, tallant amb nocturnitat i traïdoria l'aixeta de les subvencions i comprometent-ne el futur. Han sigut sis mesos de travessa del desert, buscant desesperadament un finançament que ha acabat arribant –i de les úniques, ehem, mamelles que no s'han assecat: les del Govern i del Comú de la capital– i tirant d'imaginació, per dir-ho amb un tòpic com una casa de pagès. Hi haurà Sant Joan, hi haurà Presentacions i Berenars literaris, hi haurà concurs de pessebres, hi haurà Mostra de cine en català i hi haurà Carles Sabater de cançó –aquest, però, de cara ja al 2015. Tot plegat, en format més modest que en cursos anteriors: la Mostra, per exemple, tan sols programarà dos títols, Vèncer o morir i la segona part del documental Són bojos (aquests catalans).
Fins aquí l'activitat ordinària del CCC, salvada in extremis i per la campana. Però és que a més, el Centre ha posat bona cara al mal temps i s'ha tret de la màniga un cicle nou de trinca que sota el lema Debat obert proposa una reflexió transversal sobre les arts i la cultura d'aquest racó de món nostre. Concebut, gestat i parit per Arnau Colominas –ara ja no gerent del CCC, sinó soci i voluntari de base– es tracta, diu, «d'aturar-nos un moment per pensar sobre el que està passant en el món de la cultura, cap a on va i cap a on hauria d'anar, i tot això en un moment d'especial efervescència, en què tantes activitats com es programen amenacen d'acabar en overbooking».
Per estrenar el cicle, que s'ha aixecat sense un sol cèntim – «Hi ha una altra manera de fer cultura que no passa pels pressupostos alts o molt alts», diu Colominas: a això és al que ens referíem unes línies més amunt quan parlàvem del recurs a la imaginació– el primer dels debats tindrà lloc el 10 de juny i la cosa anirà d'escriptors i de literatura. El format dels Debats consistirà en una mena de plató instal·lat a l'escenari de la Llacuna amb quatre personatges coneixedors de la matèria –en aquest cas, Teresa Colom, David Gálvez, Albert Villaró i Albert Salvadó– i que moderats pel mateix Colominas aportaran el seu punt de vista sobre l'estat de la qüestió i donaran peu –sobre el paper, és clar– a la intervenció dels convidats de la Fila –en aquesta ocasió gestors culturals, empresaris, llibreters, editors i polítics– així com de la resta del públic. L'objectiu final, adverteix Colominas, no és carregar contra el polític de torn sinó generar un brainstorming amb participació d'agents públics i privats. El Debat obert neix amb una gràcia incontestable, que és l'originalitat –mai no s'ha proposat res de semblant, si més no en temps històrics– i tot i que l'objectiu no és omplir la Llacuna, caldrà veure com respon un públic com ho és el nostre, més aviat repatani. I només cal recordar els quatre gats que van assistir dimarts a la presentació de l'últim premi Carlemany a la Nacional. Si funciona, més.