divendres, 8 d’abril del 2016

'Les propostes andorranes per al Sant Jordi 2016' ('Ara Andorra', 03/04/2016)

Les propostes andorranes per al Sant Jordi 2016
Us proposem una selecció de les novetats literàries andorranes que podreu trobar a les llibreries de cara al 23 d'abril. Enguany, la majoria de títols tendeixen a allunyar-se de la novel·la de ficció i trobem diverses memòries, vivències i reculls


S'acosta Sant Jordi, el dia del llibre i la rosa, i com cada any, les prestatgeries de les llibreries es van omplint de les novetats literàries d'enguany. A banda de la literatura en català i castellà del país veí, molts autors andorrans també aprofiten aquesta data per fer-la coincidir amb la publicació de les seves novetats. Aquest any, la majoria de títols locals tendeixen a allunyar-se de la novel·la de ficció i trobem alguns llibres de memòries i vivències, així com reculls de tota mena.
'El ball de la vida', d'Albert Salvadó i Anna Tohà
Els llibreters diuen que serà un dels més venuts aquest Sant Jordi. Narra la història real d'una família encampadana que l'any 1984 la vida els va fer un gir després del greu accident que va patir el seu fill petit, de 4 anys. Escrit a quatre mans entre la mare del nen, Anna Tohà i l'escriptor Albert Salvadó.
'Josep Maria Mas Pons, Pere de l'Oros. Vida política 1960-1991' d'Albert Roig
El llibre, que es presenta aquest dimarts, fa un repàs a la trajectòria política de Josep Maria Mas tant al Comú d'Encamp com al Consell General, centrant-se en temes com el desenvolupament del Pas de la Casa, la creació de Saetde, l'obertura de noves carreteres, la Reforma de les Institucions del 1981, o la visita del copríncep De Gaulle. També explica en primera persona el record dels aiguats del 1937, especialment devastadors a Encamp, que el van marcar tot i tenir només 10 anys.
'L'obra articulística d'Arseni Sugranyes', de David Gálvez
Com el seu títol indica, es tracta d'un recull d'articles de l'escriptor Arseni Sugranyes, un personatge de ficció (o no) que va aparèixer per primera vegada a la llum pública de la mà d'Albert Villaró en un article a l'ARA Andorra. Gálvez en donarà més detalls aquest dimarts durant la presentació de l'obra.
'El Principat d'Andorra. El seient número 184 de l'assemblea general de les Nacions Unides', de Joan Obiols
L'escriptor alturgellenc enceta amb aquest volum la col·lecció 'Viatge universal pel Pirineu', que constarà de deu volums que es publicaran al llarg dels pròxims cinc anys. Començant per Andorra, els llibres se centren en els viatges que ha fet l'autor per diferents zones del Pirineu i les seves converses amb els seus habitants, recollint vivències, anècdotes i testimonis de la gent de cada territori.
'Entrellat d'un consolat', de Benet Pantebre
Un nou llibre de memòries, en aquest cas de Benet Pantebre, que va ser cònsol d'Andorra als anys setanta. L'obra repassa un moment històric de canvis, just abans que Escaldes se separés de la parròquia d'Andorra la Vella, i en què la política no es vivia de la mateixa manera que actualment. De fet, Pantebre explica com va arribar a ser cònsol, no per voluntat pròpia, sinó per la dels que el van incloure a les llistes. L'obra es presentarà el proper 21 d'abril.
'Aspectes de d'art popular d'Andorra', de Sergi Mas
Gràcies al micro-mecenatge, està a punt de sortir a la llum el nou llibre de l'escultor Sergi Mas, un recull d'il·lustracions d'objectes de l'art popular d'Andorra, format per un total de 120 dibuixos originals acompanyats d'un text text explicatiu. L'objectiu del volum és donar a conèixer aspectes de l'art popular del país amb la voluntat de preservar el patrimoni i la identitat andorranes.
'Diccionari Visual d’Andorra', de Pere Moles
El dissenyador andorrà proposa un recull de termes propis d'Andorra, degudament il·lustrats, que formen part de la cultura i el patrimoni del país. Algunes paraules són sobradament conegudes per tothom, d'altres formen part de la història i tradició del país, i fins i tot n'hi ha que no apareixen en cap altre diccionari o que estan en perill d'extinció.

A banda d'aquesta selecció, la llista de novetats andorranes d'enguany es completa amb 'Feliz y con ahorros', d'Omar el Bachiri El Boudouhi; i 'Arbres, arbustos i enfiladisses d'Andorra', publicat pel CENMA. També està previst que Editorial Andorra editi un recull de poesia d'Arnau Pérez Orobitg i un llibre-disc del grup Hysteriofunk. Una altra de les novetats a tenir en compte és el premi Fiter i Rossell 2015, 'La nena de la casa de la bauma' de la terrassenca Maria Encarnació Bellostas. D'altra banda, tot i no ser novetats de Sant Jordi, també es podran trobar a les llibreries la publicació del text original del 'Politar Andorrà' d'Antoni Puig, així com la darrera novel·la d'Albert Villaró, 'La bíblia andorrana' o el nou llibre de l'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, 'Búnkeres'.
Per últim, dues curiositats que, malgrat no ser d'autors andorrans, estan relacionades d'una manera o altra amb el país: d'una banda, el darrer llibre de Genís Sinca, 'Malparits', que tracta el tema dels abusos sexuals, i està ambientat a Andorra, on precisament l'autor va treballar com a periodista durant els anys 90. D'altra banda, aquest Sant Jordi també podeu regalar el provocador 'Los del sud us matarem a tots', del personatge fictici Valero Sanmartí, una novel·la ambientada l'any 2032, amb una Catalunya sotmesa sotmesa als andorrans, i amb un format que recorda als populars 'Tria la teva aventura'.
Les novetats més enllà de les fronteres
Evidentment, a banda dels autors andorrans, els llibres més venuts per Sant Jordi acostumen a ser els que més èxit acumulen frontera enfora. Algunes de les moltes novetats són 'Cinco esquinas' de Mario Vargas Llosa, 'La historia de un canalla' de Julia Navarro, 'La legión perdida' de Santiago Posteguillo, 'La víspera de casi todo' de Víctor del Árbol (Premi Nadal), 'El noi de la muntanya' de John Boyne, autor de 'El noi del pijama de ratlles' o 'Tot això ho faig perquè tinc molta por' d'Empar Moliner.
Els llibreters esperen que les vendes d'aquest Sant Jordi -un dia en què es pot facturar fins al 8% del negoci de tot l'any- continuïn amb l'evolució positiva que constaten des de l'inici del 2016.